24 december 2018

Schijndel krijgt een kliniek voor vrouwen

SCHIJNDEL - Het Medisch Centrum Schijndel heeft drie nieuwe gebruikers: vrouwenkliniek Karmenta, orthopedisch behandelcentrum CortoClinics en een röntgenafdeling. 

Vrouwen met opvliegers of andere overgangsklachten, vrouwen of meisjes met menstruatiepijnen of jonge dames die zich zorgen maken over hun vruchtbaarheid. Onder andere deze vrouwen kunnen binnenkort terecht in het Medisch Centrum Schijndel (MCS) aan Steeg 6. 

Karmenta 

Vrouwenarts Liesanne Bouwma uit Den Dungen start hier met Karmenta, een behandelcentrum voor gynaecologische zorg. Het streven is om begin maart te beginnen. ,,We doen alles behalve verloskunde”, zegt Bouwma (50), die dertien jaar werkte op de afdeling gynaecologie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. ,,Ik wilde graag terug naar de kleinschaligheid. Veel vrouwen vinden dat ook fijner dan een groot ziekenhuis.”

Het MCS, dat in 2016 opende, krijgt intussen steeds meer vorm. Naast de komst van de vrouwenkliniek begon orthopeed Nanne Kort eerder dit jaar al met zijn behandelcentrum voor heup- en knieproblemen: CortoClinics. 

En in het voorjaar van 2019 volgt een röntgenkamer, dit in samenwerking met ziekenhuis Bernhoven. ,,De röntgenkamer is uiterlijk begin april actief en dan zijn alle zeven polikamers verhuurd", zegt Harrie Steenbakkers, mede-eigenaar van het MCS. ,,De röntgenkamer kan gebruikt worden door de klinieken, maar inwoners van Schijndel of omgeving kunnen hier ook via hun huisarts terecht voor een röntgenfoto.”

Wens mini-hospitaal blijft 

De wens om een mini-hospitaal te starten in Schijndel, waar mensen verpleegd kunnen worden, bestaat ook nog altijd. ,,Maar dan zullen we het medisch centrum moeten uitbreiden, dat is nog toekomstmuziek”, aldus Steenbakkers.  De twee hypermoderne operatiekamers zijn nu voor een groot deel gevuld. ,,Hier zit nog groei in.”

Vleesboom verwijderen 

Ook vrouwenkliniek Karmenta gaat gebruik maken van de operatiekamers. ,,Bijvoorbeeld voor het verwijderen van een vleesboom”, aldus Bouwma.  Zij start met een team van acht (parttime) medewerkers. ,,Het team bestaat uit onder andere verpleegkundigen, fysiotherapeuten, een overgangsconsulent en een anesthesie-assistent.” Bouwma wil op termijn vijf dagen in de week open zijn in Schijndel. De Dungense ziet in het Schijndelse centrum veel toekomst. ,,Ik denk dat zo'n kliniek dicht bij de mensen een voorbeeld is voor veel steden en dorpen.”

Lees het originele artikel op de BRabants Dagblad website: https://www.bd.nl/meierij/schijndel-krijgt-een-kliniek-voor-vrouwen~a9a1...