24 december 2018

Eerste robotarm voor knie en heup staat in Schijndel

Schijndel heeft een heuse primeur: de eerste robotarm voor operaties aan knie of heup. ,,Heel orthopedisch Nederland volgt deze robotarm op de voet", zegt chirurg Nanne Kort van CortoClinics. 

Het was collega-orthopeed Burt Klos die Limburger Nanne Kort op het spoor van het Medisch Centrum Schijndel (MCS) bracht. ,,Ik zei dat ik op zoek was naar een medisch centrum om een nieuw behandelcentrum te beginnen. Hij vertelde over Schijndel. ‘Daar zullen ze geen operatiekamer klasse 1 hebben?’, zei ik nog. Maar die hebben ze hier dus wél. Twee zelfs. Ik belde meteen naar Schijndel en twee dagen later was ik hier voor een gesprek.” 

‘Het klikte meteen’

Daarna ging het snel. Binnen enkele maanden nam Nanne Kort (49)  met CortoClinics - een behandelcentrum voor knie- en heupproblemen - zijn intrek in het MCS, waar Burt Klos met zijn behandelcentrum ICONE al langer is gevestigd. ,,Het klikte meteen met de eigenaren van het medisch centrum. Het kleinschalige spreekt mij heel erg aan. En de operatiekamers hier zijn absolute top.” 

Zo kon het gebeuren dat Schijndel een primeur heeft; Nanne Kort is namelijk de eerste orthopedisch chirurg in het land die met een robotarm werkt. Deze robotarm-technologie helpt Kort tijdens operaties bij het plaatsen van protheses. 
 

1,75 miljoen euro 

De Stryker-robotarm is afkomstig uit de Verenigde Staten en er hangt een stevig prijskaartje aan: circa 1,75 miljoen euro. ,,Die prijs is de reden dat de meeste ziekenhuizen het niet aandurven", stelt Kort. ,,Maar ik heb heilig geloof in deze technologie. Volgens mij is dít de toekomst. Met de robotarm-technologie kan ik véél nauwkeuriger werken en tijdens de operatie kan ik de prothese zelfs nog aanpassen. Op mijn computer zie ik driedimensionale beelden van  botten en prothese. Door die 3D-beelden weet ik precies welke zaagsnedes ik moet maken.” 

 

Kort verwacht dat de robotarm  in acht tot tien jaar is terug te verdienen. ,,Als ik puur voor het geld zou kiezen, had ik deze robotarm niet aangekocht. Ik doe het echt omdat ik een groot vertrouwen heb in deze digitale aanpak. En geloof me, heel orthopedisch Nederland volgt deze robotarm op de voet.” 
 

Nanne Kort is sowieso een vooruitstrevende chirurg. Zo haalde hij in 2013 het NOS-journaal omdat hij de eerste was die protheses plaatste in dagbehandeling. ,,Ik vind dat het in heel veel gevallen helemaal niet nodig is om lang in het ziekenhuis te blijven na een orthopedische ingreep.” 
 

Onenigheid 

Kort werkte zelf meerdere jaren in ziekenhuizen, maar vertrok uiteindelijk na onenigheid bij zijn laatste werkgever, Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen. ,,Nu ik een eigen behandelcentrum heb, kan ik de zorg inrichten zoals ik denk dat die het beste is. Mijn patiënten krijgen bijvoorbeeld altijd mijn 06-nummer. Ze mogen me altijd bellen met vragen.” 

 

Lees het originele artikel op de Brabants Dagblad website: https://www.bd.nl/meierij/eerste-robotarm-voor-knie-en-heup-staat-in-sch...